Aktivnosti u 2007.

Aktivnosti u 2007.

11.-14. 03. na poziv Svjetske veteranske federacije predstavnica iz Hrvatske je prisustvovala sastanku Radne skupine žena u Parizu. Tema sastanka je bila nastavak izrade radnog programa te skupine koji je uključivao istraživanje o ženama veteranima i ženama žrtvama rata, s posebnim naglaskom na posttraumatski stresni poremećaj (PTSP). Sastanku su još nazočile predstavnice iz Velike Britanije, Norveške i Nizozemske, dok se predstavnica iz Izraela ispričala zbog nemogućnosti dolaska.

15.- 26. 03. u Izraelu je boravila tročlana delegacija iz Hrvatske koja je tijekom svog boravka sudjelovala na predavanjima vezanim uz temu: nacionalna sigurnost. Delegacija je također posjetila Ministarstvo veterana i Veteransku bolnicu. Ujedno su obavljeni razgovori sa predavačima na Galillee collegu oko predstojeće Međunarodne konferencije u Zagrebu.
10. 04. delegacija UDVDR Podružnice Vukovarsko-srijemske županije nazočila je svečanom otkrivanju spomen obilježja poginulim braniteljima Vukovara na Kupresu. Tom prilikom upriličen je i susret delegacije UDVDR Podružnice Vukovarsko-srijemske županije sa predstavnicima UDVDR-a Široki Brijeg. Dogovoreno je da se u turističkom mjestu Risovac kod Širokog Brijega dovode djeca hrvatskih branitelja, članova Udruge koja imaju bronhijalnu astmu, obzirom da je područje bogato borom koji je dobar za ovu vrstu bolesti.

12.-14. 04. delegacija Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske od u Bijeljini je sudjelovala na Regionalnom sastanku Kvekerskih partnera u post-YU zemljama pod nazivom Program Suočavanja s prošlošću. Sastanak je nastavak okupljanja partnera i partnerskih organizacija iz post-YU zemalja. Do sada su održani sastanci u Osijeku u rujnu 2001. godine, te u studenom 2002. u Tuzli. Na sastanku su kao i do sada razmijenjena iskustva, te daljnja suradnja. Skupu su nazočili aktivisti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije, s kojima se surađuje u programu Suočavanje s prošlošću.

06. 05. predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske su kao članovi hrvatske delegacije sudjelovali u obilježavanju 62. obljetnice oslobođenja logora Mauthausen jednog od najvećih europskih nacističkih logora kojom prilikom su položeni vijenci i zapaljene svijeće na centralnu spomen – ploču. Obljetnica oslobođenja logora Mauthausen centralna je proslava pobjede nad fašizmom u Republici Austriji kada se odaje počast žrtvama jednog od najvećih europskih koncentracijskih logora u Drugom svjetskom ratu. Središnja proslava pobjede nad fašizmom u Republici Austriji, tradicionalna je prigoda brojnim visokim izaslanstvima iz SAD-a, svih europskih država, udruga i ostalih institucija da zajednički odaju počast palim žrtvama logora ali i uopće žrtava fašističkog režima. Ovogodišnje obilježavanje je bilo posvećeno umjetnicima i znanstvenicima koji su bili zatočenici Mauthausena.

16.-18. 05. u sklopu međunarodne suradnje Republiku Hrvatsku i Udrugu dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske od je posjetio predsjednik Financijskog komiteta Svjetske veteranske federacije i Glavni rizničar gosp. David T. Knowles. Tijekom posjeta isti je upoznat sa radom Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, Fondom za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te Zakladom hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Ujedno je upoznat sa svim dosadašnjim aktivnostima oko organizacije Međunarodne konferencije o nacionalnoj sigurnosti koja će se održati u Hrvatskoj u Zagrebu.

13. 05. u organizaciji Hrvatskog državnog sabora predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske su sudjelovali u obilježavanju Spomen dana žrtvama Bleiburga i Križnog puta u Austriji. Isto je obilježeno polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomenik žrtvama, te svetom misom.

17.-19. 05. na poziv Jedinstvene organizacije boraca Bosne i Hercegovine «Unija» veterana od delegacija Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske je posjetila Jedinstvenu organizaciju boraca Rudnika «Kreka» u Tuzli. Tom prilikom su izmijenjena iskustva i proširena međusobna suradnja.

01.01.–31.05. članovi i dužnosnici Udruge na razinama klubova, ogranaka, podružnica, te na republičkoj razini sudjelovali su ili su bili organizatorom obilježavanja značajnih obljetnica, te prigodnih blagdana: obilježavanje obljetnice vojno-redarstvene operacije «Maslenica ’94.» kojom prilikom su položeni vijenci i zapaljenje svijeće u spomen na poginule u toj operaciji. Također je održana sveta misa; obilježavanju 15. obljetnice pogibije Prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama; predstavnici Udruge sudjelovali su u slavlju Uskrsa i nazočili misama u mjestima stanovanja, te misama na poznatim svetištima u Republici Hrvatskoj; delegacija UDVDR RH, položila je vijenac na grob Josipa Jovića u Aržanu; obilježavanja pogibije 12. redarstvenika u Borovu Selu; obilježavanje Vojno-redarstvene operacije «Bljesak» kojom prilikom su položeni vijenci na centralni križ u parku Okučani, te je održana Sveta misa zadužnica za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u crkvi Sv. Vida; obilježavanje Dana oružanih snaga Republike Hrvatske i dana HKoV-a te 15. obljetnice deblokade grada Dubrovnika u Dubrovniku 27. svibnja 2007. godine; obilježavanje Dana branitelja grada Zagreba 30. svibnja 2007. godine; svečanom sjednicom Gradske skupštine i Gradskog poglavarstva grada. Članovi Udruge osim sudjelovanja u navedenim aktivnostima, nazočili su i svim aktivnostima na razinama općina, gradova i županija, kojima su bili nositelji općinska, gradska ili županijska poglavarstva. Dužnosnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske nazočili su i svim aktivnostima koja su u tom vremenskom razdoblju organizirali: Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo vanjskih poslova, Vojni ordinarijat i dr.

01. 06. – 31. 08. članovi i dužnosnici Udruge zajedno sa ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata sudjelovali su u obilježavanju Dana državnosti. Tom prilikom su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na groblju Mirogoj, položeni su vijenci i na grob Prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te kod zajedničke grobnice neidentificiranih žrtava iz Domovinskog rata na Središnjem križu na groblju Miroševac. Povodom obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti te 12. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 05. kolovoza 2007. godine članovi i dužnosnici Udruge zajedno s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata sudjelovali su u obilježavanju istog u kraljevskom gradu Kninu. Ujedno su sudjelovali u mimohodu od vojarne „General Andrija Matijaš – Pauk“ do kninske tvrđave. Članovi Udruge osim sudjelovanja u navedenim aktivnostima, nazočili su i svim aktivnostima na razinama općina, gradova i županija, kojima su bili nositelji općinska, gradska ili županijska poglavarstva.

15. 09. Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske u Grubišnom polju otkrila je spomen ploču u spomen svim poginulim hrvatskim braniteljima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije ali i svim onima braniteljima koji su poginuli braneći Lijepu našu tijekom Domovinskog rata. Također se je uredio okoliš oko spomen obilježja. Svečanom otkrivanju spomen ploče nazočili su predstavnici Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, gradonačelnik Grubišnog polja, dužnosnici lokalne uprave i samouprave, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te hrvatski branitelji sa članovima obitelji. Spomen obilježjem želi se ukazati budućim generacijama na stradanja u Domovinskom ratu, kako bi i buduća pokoljenja znala cijeniti i održavati uspomenu na vrijeme i ljude koji su dali svoje živote za nastanak Republike Hrvatske.

15.-16.09. održano je Državno športsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u Bjelovaru «Bjelovar 2007.».Domaćin ovogodišnjeg športskog natjecanja je bila Podružnica Bjelovarsko-bilogorske županije. Na natjecanju su sudjelovale ekipe koje su pobijedile na županijskim pretkvalifikacijskim takmičenjima, dakle predstavnici dvadeset i jedne županije s područja cijele Hrvatske. Športsko natjecanje se održalo u osam športskih disciplina: streljaštvu, malom nogometu, šahu, kuglanju, boćanju, povlačenju užeta, krosu i elektronskom pikadu. Svečano otvorenje natjecanja održalo se je na pisti u krugu vojarne „Bilogora“ u Bjelovaru. Pozdravnu riječ povodom otvorenja igara održali su župan Bjelovarsko-bilogorske županije gosp. Damir Bajs, gradonačelnika Grada Bjelovara gđa Đurđa Adlešić te predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske general pukovnik Đuro Dečak. Natjecanje je osobno otvorila Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor te zaželjela svim sudionicima natjecanja fer igru i neka najbolji pobjedi. Povodom istog, delegacija Organizacijskog odbora sa gostima i uzvanicima položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na sve poginule hrvatske branitelje kod križa na trgu Eugena Kvaternika u Bjelovaru. Nakon provedenog natjecanja podijeljene su nagrade najboljima. Prvo mjesto u sveukupnom natjecanju osvojila je ekipa Primorsko-goranske županije, drugo mjesto ekipa Sisačko-moslavačke županije, te treće mjesto domaćin natjecanja Bjelovarsko-bilogorska županija.

20. i 21. 10. na jezeru „Ilova“ u Kutini održano je 12. prvenstvo UDVDR RH CARP CUP „Kutina 2007.“ Na natjecanju je sudjelovalo 13 ekipa po 3 natjecatelja. Prije samog natjecanja jezero “Ilova“ na kojem je održano ribičko natjecanje poribljeno je sa 650 konzumnog šarana. Gosti natjecanja su bili dogradonačelnik grada Kutine gosp. Zlatko Grdić, predsjednik Vijeća grada Kutine Željko Uzel te mnogi drugi uvaženi gosti. Delegacija organizatora i gostiju dana 20. listopada 2007. godine u spomen na sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu položila je vijenac na Središnjem križu groblja u Kutini.

01.-02. 09. Udruga dragovoljaca i vetearna Domovinskog rata Republike Hrvatske u suradnji sa Udrugom za šport i rekreaciju 91. organizirala je i održala. godine 12. tradicionalni teniski turnir „Veterani i prijatelji“ na terenima ŠRC Trnje. Natjecalo se je u osam kategorija svih dobnih skupina. Na kraju natjecanja podijeljene su medalje i pehari najzaslužnijim natjecateljima turnira.

15.-18. 11. pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske u Zagrebu je od godine u hotelu «Dubrovnik» održana Međunarodna konferencija o europskoj sigurnosti i nacionalnim interesima s posebnim osvrtom na ratne veterane, te njihove uloge i zadaće. Konferenciju je otvorila potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti gđa Jadranka Kosor, dipl.iur. Na Konferenciji su bili nazočni predstavnici 31 veteranske organizacije iz 16 zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Danska, Engleska, Mađarska, Izrael, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rusija, Slovenija, Španjolska, Švedska i Ukrajna. Predavači na Konfernciji su bili: iz Izraela biti će general Alik Ron, gosp. Arnon Soffer, Joseph Shevel i Baruch Levy; predavač iz NATO gosp. Gabriele Cascone ;OSCE-a gosp. ambasador Helbert Salber; SAD-a gosp. James Mcanulty; Hrvatske sa Filoforskog fakulteta predavati će profesor dr. Miroslav Tuđman,Udruge hrvatskih ratnih veterana general bojnik dr. Ivan Prodan i iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata general pukovnik Đuro Dečak. Teme Konferencije su bile:Mogućnosti doprinosa nevladinih organizacija ratnih veterana Europskoj sigurnosti (predavač: Đuro Dečak), stav i gledište OSCE-a (predavač Herbert Salber), stav i gledište NATO-a (predavač Gabriele Cascone), regionalni koncepti i njihovi doprinosi očuvanju Europske sigurnosti – prijedlog mediteranskog regionalnog koncepta (predavač Joseph Shevel), terorizam kao najveća globalna prijetnja – aktualni status suradnje Europske unije i SAD- (predavač: James McAnulty), mogućnosti suradnje Europske unije i Rusije u suočavanju sa sigurnosnim prijetnjama (predavač iz Rusije),ratni veterani i doprinos sigurnosti kroz održavanje veteranske tradicije i čuvanje nacionalnih interesa (predavač:David Knowles), uloga veteranskih organizacija u nacionalnoj sigurnosti i društvenom razvoju (predavač Baruch Levy),medicinski odgovor na teroristički napad (predavač Ivo Prodan), europska sigurnost, nacionalne sigurnosti i nacionalni interesi (predavač Miroslav Tuđman),demografska istraživanja i predviđanja, njihova povezanost s prijetnjama sigurnosti u kontekstu nacionalnih interesa (predavač:Arnon Soffer). Međunarodna konferencija o europskoj sigurnosti i nacionalnim interesima“ završila je donošenjem Deklaracije.

01.11. dužnosnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske zajedno sa članicama Republičke koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a predvođeni potpredsjednicom Vlade Republike Hrvatske i ministricom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti gđom Jadrankom Kosor, dipl.iur. su sudjelovali u obilježavanju blagdana Svih Svetih i Dušnog dana, povodom čega su položeni vijenci kod Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na Gradskom groblju Mirogoj, na grobu prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju Gradskog groblja Mirogoj u Zagrebu.

02.11. na Dušni dan, održana je Sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje u zgradi Vojnog ordinarijata, Ksaverska cesta bb koju je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

18. – 20. 11. obilježavanje «Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.» članovi i dužnosnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske od na dostojanstveni su i primjeren način odali počast svim sudionicima obrane Vukovara – Grada simbola samostalne hrvatske države.

18. 11. održan je prigodni program u krugu Vukovarske ratne bolnice, nakon čega je krenula kolona sjećanja na put prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, gdje je služena sveta misa za sve poginule i nestale branitelje i civile.

18. 11. delegacija Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata sudjelovala je u obilježavanju godišnjice od stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu. U sklopu protokola položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Spomen obilježju masovne grobnice.

19. 11. obilježeno je stradanje hrvatskih branitelja i civila Borova naselja u Borovu Commercu. Potom je održan prigodni program nakon čega je kolona sjećanja nastavila je put ulicama Borova do crkve Gospe Fatimske, gdje je služena misa za sve poginule i nestale branitelje i civile. Nakon mise u Borovu selu odana je počast svima koji su ubijeni i bačeni u Dunav, te nakon toga do masovne grobnicama na farmi «Lovas».

20. 11. odana je počast stradalima u srpskom koncentracijskom logoru Velepromet – najvećem logoru u okupiranom dijelu Republike Hrvatske. Služena je sveta misa za sve zatočene, ubijene i nestale. Potom je odana počast svim ubijenima na Ovčari kod masovne grobnice.

Back to top button