Aktivnosti u 2008.

Aktivnosti u 2008.

15.-17. 02. na poziv Svjetske veteranske federacije delegacija iz Hrvatske je prisustvovala sastanku Radne skupine žena u Oslu. Tema sastanka je bila proširenje djelovanja Radne skupine za žene u koje je potrebno uključiti što više sudionica, te razmjena podataka o statusu žena veterana Europe. Također je dogovoreno da će se intenzivnije raspravljati o statusu žena veterana na 21. sastanku Stalnog komiteta za Europska pitanja u Lisabonu (Portugal) 06.-11. travnja 2008. Sastanku su nazočile predstavnice iz Hrvatske, Norveške, Nizozemske, Izraela i UK. Sastanku je predsjedavala gđa Marie Elisabeth Sveri iz Norveške. Na sastanku je također postignut dogovor da će svaka od predstavnica Radne skupine pokušati kontaktirati zemlje koje su nekada sudjelovale u radu skupine žena za Europu, kako bi se došlo do novijih podataka o statusu žena veterana u njihovim zemljama.

30. 03. Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske održala je u Studentskom domu „Stjepan Radić“ u Zagrebu, Jarunska 2 tribinu na temu Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Na sjednici su bili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz svih dijelova Hrvatske (21 županija). Također su bili i gosti Potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti gđa Jadranka Kosor i predsjednik Upravnog odbora „Erste-invest“ gosp. Josip Glavaš koji su odgovarali na mnogobrojna pitanja koja su bila postavljana od strane prisutnih. Zaključak tribine je bio preporuka članovima Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji da, ukoliko im sredstva od prodaje udjela uistinu nisu potrebna za rješavanje egzistencijalnih pitanja, ne prodaju svoje udjele, jer će vrijednost udjela u Fondu unosom nove imovine od strane Vlade RH dodatno rasti. Isto tako, Udruga je organzirala brojne tribine o članstvu Republike Hrvatske u Sjevernoatlantskom savezu što je jedan od strateških ciljeva Hrvatske vanjske politike ali i samih hrvatskih branitelja. Udruga je organizirala tribine u suradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Republike Hrvatske Uprave za međunarodne organizacije i sigurnost (III. Uprava) i sa stalnim predstavnikom RH pri NATO-u u Briselu dr. sc. Davorom Božinovićem. Javne tribine organizirale su se pod nazivom „Hrvatska buduća članica NATO-a“ i to u Zagrebu, Osijeku, Vukovaru, Krapini, Varaždinu, Rijeci, Puli, Gospiću, Otočcu, Sisku, Kninu, Drnišu, Zadru, Splitu, Slavonskom Brodu, Đakovu, Imotskom, Metkoviću i Makarskoj.

07.-12. 04. predsjednik UDVDR RH gosp. Đuro Dečak sa suradnicima je sudjelovao u radu 21. sastanka Stalnog komiteta za Europska pitanja – SCEA u Lisabonu – Portugalu. Također je podneseno izvješće o radu veteranskih organizacija iz Republike Hrvatske, te rezultati međunarodne konferencije „Europska sigurnost i nacionalni interesi – ratni veterani – uloga i zadaće“ čiji je organizatorom bila UDVDR RH. Osnovano je novo radno tijelo za jugoistočnu Europu pri Stalnom komitetu za Europska pitanja, a za predsjednika je izabran predsjednik UDVDR RH gosp. Đuro Dečak. Zadaća radnog tijela je promicanje prava i brige o veteranima s područja jugoistočne Europe. Predloženo je da u svojstvu promatrača bude predstavnik Kosova. Ujedno je dogovoreno da će prvi službeni sastanak novog radnog tijela za jugoistočnu Europu biti na jesen 2008. godine u Hrvatskoj. U sklopu izvještaja koji je podnjela gđa Marie Elisabeth Sveri iz Norveške posebno je pohvaljena Republike Hrvatske po pitanju zbrinjavanja i evidencije žena veterana, te ponesenim izvješćima.

31. 03.– 01. 04. u Beču je u UN-ovu Informacijskom središtu (United Nations Information Service – UNIS) održan Networking for Peace Forum, sastanak regionalne asocijacije plavih kaciga / čuvara mira /. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Austrije, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Češke Republike, Poljske, Rumunjske, Danske, BiH i Hrvatske. Inicijalni sastanak u ovom formatu, čija je namjera bila poticanje osnivanja asocijacija plavih kaciga prema austrijskom modelu, održan je 12. studenog 2007. Pripadnici udruga plavih kaciga, pripadnici civilnog društva, vladini dužnosnici i novinari okupili su se tada prvi put u Središtu UN-a u Beču, koje je u suradnji s austrijskom udrugom sudionika mirovnih misija organiziralo regionalni forum pod nazivom Networking for Peace. Dana je potpora inicijativi za osnivanje regionalnog udruženja sudionika mirovnih misija, čiji bi temelj trebale biti snažne nacionalne asocijacije. Na drugom skupu, 31. ožujka, na koji su pozvani aktivni sudionici i veterani mirovnih misija iz Središnje Europe i Danske, ova je ideja dobila konačni poticaj direktorice UNIS-a Nasre Hasan, predsjednika asocijacije austrijskih čuvara mira umirovljenog generala Gunthera Greindla, austrijskog predsjedavajućeg SHIRBRIG-om (Standby High Readiness Brigade) brigadnog generala Andreasa Safranmuellera, predsjednika danskih plavih kaciga brigadira Bjarne Hesselberga, te u predavanjima predstavnika svih pozvanih zemalja. U kratkim prezentacijama o sudjelovanju njihovih zemalja u UN misijama očuvanja mira, predavači su naglašavali pozitivne strane postojanja nacionalnih udruga plavih kaciga i mogućnost povremene razmjene informacija između država regije u izrevnim kontaktima takvog tipa. U idućem razdoblju bit će inicirano formiranje udruga plavih kaciga u Hrvatskoj, koju bi činili iskusni sudionici mirovnih misija. Njihova će prezentacija znanja i naučenih lekcija biti važna kako u procesu poboljšanja određenih aspekata pripreme za sudjelovanje u mirovinim misijama, tako i u predstavljanju specifičnih aspekata vojnog poziva civilnom društvu.

17. 05. delegacija Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske sudjelovala je u obilježavanju Spomen dana žrtvama Bleiburga i Križnog puta u Austriji. Isto je obilježeno polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomenik žrtvama, te svetom misom.

18. 05. predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske su kao članovi hrvatske delegacije sudjelovali u obilježavanju 63. obljetnice oslobođenja logora Mauthausen jednog od najvećih europskih nacističkih logora kojom prilikom su položeni vijenci i zapaljene svijeće na centralnu spomen – ploču. Obljetnica oslobođenja logora Mauthausen centralna je proslava pobjede nad fašizmom u Republici Austriji kada se odaje počast žrtvama jednog od najvećih europskih koncentracijskih logora u Drugom svjetskom ratu. Središnja proslava pobjede nad fašizmom u Republici Austriji, tradicionalna je prigoda brojnim visokim izaslanstvima iz SAD-a, svih europskih država, udruga i ostalih institucija da zajednički odaju počast palim žrtvama logora ali i uopće žrtava fašističkog režima.

21. – 27. 05. u sklopu obilježavanja 16. godišnjice hodočašća hrvatske vojske u Lourdes i 50. godišnjice vojnog hodočašća i 150 godišnjice ukazanja Majke Božje UDVDR RH je u dogovoru sa ratnim zapovjednicima postrojbi s područja RH (županija), te uz suradnju s Vojnim ordinarijatom Republike Hrvatske i zajedničkim programskim aktivnostima sa Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti organizirala odlazak istih na hodočašće u Lourdes. Povod hodočašća je bio prvenstveno zavjetovanje Majci Božjoj Lurdskoj, ali i odavanje zahvale Vatikanu za sve što je učinio za Republiku Hrvatsku tijekom Domovinskog rata, tj. njegovim priznanjem Republike Hrvatske kao samostalne države.

01. 01. do 30. 06. članovi i dužnosnici Udruge na razinama klubova, ogranaka, podružnica, te na republičkoj razini sudjelovali su ili su bili organizatorom obilježavanja značajnih obljetnica, te prigodnih blagdana: obilježavanje obljetnice vojno-redarstvene operacije «Maslenica ’94.» kojom prilikom su položeni vijenci i zapaljenje svijeće u spomen na poginule u toj operaciji. Također je održana sveta misa, obilježavanju 16. obljetnice pogibije Prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama, predstavnici Udruge sudjelovali su u slavlju Uskrsa i nazočili misama u mjestima stanovanja, te misama na poznatim svetištima u Republici Hrvatskoj, delegacija UDVDR RH, položila je vijenac na grob Josipa Jovića u Aržanu, obilježavanja pogibije 12. redarstvenika u Borovu Selu, obilježavanje Vojno-redarstvene operacije «Bljesak» kojom prilikom su položeni vijenci na centralni križ u parku Okučani, te je održana Sveta misa zadužnica za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u crkvi Sv. Vida, obilježavanje Dana oružanih snaga Republike Hrvatske i dana HKoV, obilježavanje Dana branitelja grada Zagreba 30. svibnja 2008. godine, svečanom sjednicom Gradske skupštine i Gradskog poglavarstva grada Zagreba 31. svibnja 2008. godine u Staroj gradskoj vijećnici obilježen je Dan grada Zagreba. Članovi Udruge osim sudjelovanja u navedenim aktivnostima, nazočili su i svim aktivnostima na razinama općina, gradova i županija, kojima su bili nositelji općinska, gradska ili županijska poglavarstva. Dužnosnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske nazočili su i svim aktivnostima koja su u tom vremenskom razdoblju organizirali: Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo vanjskih poslova, Vojni ordinarijat i dr.

04.08. povodom obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja na Mirogoju predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske i udruge iz Domovinaskog rata položili su vijence kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, zatim kod Središnjeg križa, na grobu Prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te kod Kenotafa na Mirogoju. Također je delegacija UDVDR RH prisustvovala svečanom mimohodu hrvatskih branitelja u povodu obilježavanja u Kninu.

15.08. crkveni blagdan Velika Gospa obilježen je na razini županija i gradova Republike Hrvatske svetim misama. Članovi Udruge osim sudjelovanja na navedenim aktivnostima nazočili su svim aktivnostima na razini općina gradova i županija, koja su bili nositelji općinska, gradska ili županijska poglavarstva.

05. – 07. 09. na poziv National Alliance of Fraternal Associations iz Mađarske delegacija Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske je sudjelovala na Međunarodnom ribičkom natjecanju na otoku „Hunyadi“ blizu Budimpešte. Na natjecanju je sudjelovalo 18 ekipa, i to iz Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Slovenije, Poljske i ekipe iz Mađarske. Ekipa iz Hrvatske je osvojila sedmo mjesto.

11. – 14. 09 . predstavnici Udruge su od sudjelovali na Okruglom stolu pod nazivom „ Uloga branitelja u izgradnji mira“ koji se održao u Puli – Poreču – Grožnjanu. Okrugli stol je bio posvećen ulozi ratnih veterana u izgradnji mira, njihovom uključivanju i povezivanju u dijalogu s ostalim dijelovima civilnog društva. Bilo je prisutno 50- tak sudionika iz BiH, Srbije Hrvatske i drugih zemalja. Suorganizatori su bili Centar za mirovne studije iz Zagreba, Centar za ratnu traumu iz Novog Sada, Centar za nenasilnu akciju, Sarajevo & Beograd, projekt Kažem NE nasilju iz Vukovara te Miramida Centar iz Grožnjana.

14.-21. 09. na inicijativu i u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu i u suradnji Hrvatske bratske zajednice iz Francuske, te Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske delegacija Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske boravila je u Francuskoj gdje su se održale slijedeće aktivnosti: Dana petnaestog rujna održana je komemoracija povodom 170. obljetnice smrti francuskog generala hrvatskog podrijetla Marca Slivaricha de Heldenbourga u Gignacu (departman Hérault) na jugu Francuske. Ovaj spomenik, spomen-ploča kao i preimenovanje aleje je trajni spomeniki na generala Slivaricha, jedinog časnika iz llirskih provincija koji je dobio čin generala od Napoleona I. dekretom od 5. veljače 1813. godine, sedamnaestog rujna obilježena je 65 godišnjica stradanja Hrvata i Bošnjaka koji su bili u sastavu Hrvatske vojske, a pobunili su se protiv nacističkih zapovjednika 1943. godine u Francuskom gradu Villefranche de Rourgueu. Svečanost obilježavanja 65. godišnjice održana je na novom spomen području otkrivenim u čast poginulih, osamnaestog rujna održan je radni sastanak, te druženje sa predstavnicima Bratske zajednice iz Francuske (Pariz i okolica), devetnaestog rujna održan je radni sastanak u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu sa predstavnicima veterana Domovniskog rata i predstavnicima ostalih udruga iz Domovinskog rata – članica SVF sa članovima Veleposlanstva, na kojem je donešen zaključak da će se povodom desetogodišnjice zajedničkog rada na zajedničkim programima predstavnici Veleposlanstva, udruga i Bratske zajednice zahvaliti na primjeren način. Nakon zajedničkog sastanka, nastavilo se druženje kroz upoznavanje sa znamenitostima grada Pariza, te zajedničke večere, dvadesetog rujna predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH u sjedištu Svjetske veteranske federacije u Parizu održali su sastanak Radnog tijela za jugoistočnu Europu pri Stalnom komitetu za Europska pitanja, a čiji je predsjednik general pukovnik u mirovini Đuro Dečak. Zadaća radnog tijela je promicanje prava i brige o veteranima s područja jugoistočne Europe.

26.-28.09. održano je 13. Državno športsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskog rata «Baška Voda 2008.». u Turističkom naselju „Alem“ Baško Polje. Domaćin športskog natjecanja bila je Podružnica Splitsko-dalmatinske županije. Na natjecanju su sudjelovale ekipe koje su pobijedile na županijskim pretkvalifikacijskim takmičenjima, dakle predstavnici dvadeset i jedne županije s područja cijele Hrvatske. Športsko natjecanje se održalo u osam športskih disciplina: streljaštvu, malom nogometu, šahu, kuglanju, boćanju, povlačenju užeta, stolnom tenisu i elektronskom pikadu. Svečano otvorenje natjecanja održalo se je na kaskadama Turističkog naselja „Alem“, Baško Polje. Pozdravnu riječ povodom otvorenja igara održali su dožupan Splitsko-dalmatinske županije gosp. Luka Brčić, dogradonačelnik grada Splita Jozo Balić, Načelnik općine Baška Voda gosp. Joško Roščić, gradonačelnik Makarske gosp. Marko Ožić – Bebek, te predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske general pukovnik Đuro Dečak. Natjecanje je osobno otvorila Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor te zaželjela svim sudionicima natjecanja fer igru i neka najbolji pobjedi. Povodom istog, delegacija Organizacijskog odbora sa gostima i uzvanicima odala je počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima kod Centarlngo križa na groblju Lovinac (Split, Poljička cesta bb) polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.Nakon provedenog natjecanja podijeljene su nagrade najboljima. Prvo mjesto u sveukupnom natjecanju osvojila je ekipa Primorsko-goranske županije sa osvojenih 109 bodova, drugo mjesto ekipa Splitsko-dalmatinske županije sa 105 bodova, te treće mjesto Istarska županija sa 96 bodova.

01.11. dužnosnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske zajedno sa članicama Republičke koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a predvođeni potpredsjednicom Vlade Republike Hrvatske i ministricom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti gđom Jadrankom Kosor su sudjelovali u obilježavanju blagdana Svih Svetih i Dušnog dana, povodom čega su položeni vijenci kod Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na Gradskom groblju Mirogoj, na grobu prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju Gradskog groblja Mirogoj u Zagrebu.

02. 11. na Dušni dan, održana je Sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje u zgradi Vojnog ordinarijata, Ksaverska cesta bb koju je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

17. – 20. 11. članovi i dužnosnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske obilježili su «Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.» te su na dostojanstven način odali počast svim sudionicima obrane Vukovara – Grada simbola samostalne hrvatske države.

18. 11. delegacija Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata sudjelovala je u obilježavanju godišnjice od stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu. U sklopu protokola položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Spomen obilježju masovne grobnice.

19. – 20. 11. na poziv Svjetske veteranske federacije i predsjedateljice Stalnog odbora za žene Svjetske veteranske federacije gđe Marie Elisabeth Sveri u Parizu se održao sastanak Stalne komisije za žene. Sastanku se nazočili delegati iz Alžira, Australije, Danske, Izraela, Malezije, Maroka, Mozambika, Norveške, Paletine, Portugala, Srbije, Ujedinjenog kraljevstva, SAD-a, Zimbabve i Hrvatske, Izvršni odbor, Ured SCOW-a – žene, Međunarodna organizacija bivših ratnih zatočenika, te promatrači i gosti. Delegaciju iz Hrvatske su činili predstavni iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, Udruge antifašističkih boraca i antifašista RH i Zajednice udrugahrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a. Zaključak Stalnog odbora za žene je bio da se u protekle dvije godine nastavlja važnost i značaj Svjetske veteranske federacije. U sklopu sastanaka ostalih Regionalnih Stalnih odbora, mnoge su benificije dobivene vankonferencijskim sastancima i neformalnim raspravama između delegata i posjetitelja. Prilika da se međusobno iz iskustava uči, a po pitanju dobrobiti za veterane. Još će važnije biti koncentriranje i fokusiranje na sve ono što je predmet i područje interesa SCOW članova. Svaka država članica ima veliko iskustvo koje može podijeliti sa svojim prijateljima veteranima, što je ujedno izazov u koordinaciji obavljanja posla unutar tog okvira.

17.-21. 12. održan je prvi sastanak Radne skupine za jugoistočnu Europu u Zagrebu u hotelu Best Western Premier hotel „Astoria“. Na sastanku su sudjelovali predstavnici iz: Mađarske – Hungarian alliance of Military Fellowship/HAMF gosp. Ocsovay János i gosp. Hatvani Károly; Slovenije – Zveza društev vojnih invalidov Slovenije /ZDVIS/ gosp. Jože Romšak, Zveza veteranom vojne za Slovenijo gosp. Mitja Jankovič; Bosne i Hercegovine – UDVDR HVO HB gosp. Josip Zvonimir Kukić i gosp. Ivica Brekalo; Srbije – SUBNOR Srbije gosp. Nikola Pavić, Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije gosp. Vladimir Lakićević; Makedonije – SOJUZ na borcite od NOAVM 1941-1945. gosp. Nikola Stojanovski; Crne Gore – SUBNOR-a i antifašista Crne Gore gosp. dr. Ljubomir Sekulić, te predstavnici udruga iz Hrvatske. 1. Sastanak Radne skupine za Jugoistočnu Europu je otvorio predsjedavajući gosp. Đuro Dečak i pozdravio Potpredsjednicu Vlade RH i ministricu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti gđu Jadranku Kosor, dipl.iur., gosp. Tomu Bogovića, dipl.iur., gosp. dr. Vladu Taborskog, gosp. dr. Hermana Vukušića, gosp. mr.sc. Zorana Komara, gosp. prof. dr. sci. Miroslava Tuđmana i gosp. prof. Tomislava Bunjevca. Teme sastanka su bile: status ratnih vojnih invalida i veterana u zemljama Jugoistočne Europe, medicinska i psihosocijalna pomoć ratnim veteranima u zemljama Jugoistočne Europe, uređenje sustava mirovina i benificija u zemljama Jugoistočne Europe, terorizam i prijetnje sigurnosti jugoistoku Europe – uloga veteranskih udruga. Po predloženim temama – radionicama bile su održane prezentacije sa iznošenjem dosadašnjih iskustava u Republici Hrvatskoj, što su učinile i ostale članice 1. Sastanka radne skupine za jugoistočnu Europu. Cilj sastanka je bila prvenstveno razmjena iskustava zemalja sudionika sastanka, te nakon toga donošenje zajedničkih zaključaka koji će biti prezentirani na 26. Generalnoj skupštini u Kopenhagenu (Danska) u 2009. godini.

Back to top button