Aktivnosti u 2009.

Aktivnosti u 2009.

Od 01.01. – 30.06. Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Odjel za humanitarnu djelatnost na osnovu socijalne slike hrvatskih branitelja i članovima njihovim obiteljima članovima Udruge slabijeg imovinskog stanja pružila je slijedeću pomoć:

– Bjelovarsko-bilogorske županije, Ogranku Daruvar – Đulovac pomogli braniteljima i njihovim obiteljima sa odjećom, obućom, dječjim igračkama i dječjim krevetima. Ogranku Čazma sa odjećom i obućom, a tamo smo i završili projekat učenja stranih jezika za 50-tero djece hrvatskih branitelja slabijeg imovinskog statusa. Također smo obišli obitelji hrvatskih branitelja iz Čazme i okolice gdje smo podjelili 50 paketa.

– Požeško-slavonskoj županiji Odjel za humanitarnu djelatnost UDVDR RH pomogao je sa paketima odjeće i obuće, paketima hrane i dječjim enciklopedija. Za Dan ljubavi Valentinovo obišli smo djecu hrvatskih branitelja u Pakracu i podjelili im prigodne poklone. Posebno smo darivali i obitelji iz Pakraca za uskrsne blagdane sa prigodnim poklon paketima (obiteljske pakete sa hranom i slatkišima). Ta dječja srca bila su nam više nego zahvalna.

– Osječko-baranjskoj županiji sa prigodnim poklon paketima za obitelji hrvatskih branitelja slabijeg imovinskog statusa. U tu akciju bila su uključena mjesta Budrovci, Strizivojna, Ivanovci i Široko Polje. Kako bi pomogli u radu Ogranka Erdut i Ogranka Osijek poklonili smo im po jedno računalo.

Isto tako, za djecu iz mjesta Budrovci, Strizivoja, Ivanovac i Široko Polje organiziran je jednodnevni izlet za 50-tero djece hrvatskih branitelja slabijeg imovinskog stanja koji su posjetili Zagreb, ZOO vrt, te samostan časnih sestara milosrdnica „Marijin Dvor“ u Lužnici kod Zaprešića. Poklon pakete su dobili od UDVDR RH, Ogranka Zaprešić, te od časnih sestara iz „Marijinog dvora“, Lužnica. Dobrodošlicu i ručak im je priredio Gradonačelnik Grada Zaprešića. U Osječko-baranjskoj županiji Ogranak Đakoština posjetili smo branitelje i djecu gdje je predsjednik UDVDR RH general pukovnik Đuro Dečak podjelio za 50-tero djece prigodne poklon pakete.

Varaždinskoj županiji, Ogranak Novi Marof u svojim smo akcijama obišli 40 obitelji i djece hrvatskih branitelja, te im također podjelili prigodne poklone, te im uručili knjige koje djeca sukladno uzrastima koriste za svoju školsku lektiru.
– Vukovarsko-srijemskoj županiji Odjel za humanitarnu djelatnost UDVDR RH osigurao je određeni broj kompleta odjeće, obuće i školskog pribora za Ogrank Ilok, Šarengrad i Mohovo za višečlane obitelji slabijeg imovinskog statusa.

Odjel za humanitarnu djelatnost svake godine organizira u drugoj županiji s područja od posebne državne skrbi školu stranih jezika u projektu „Učenje stranih jezika za djecu hrvatskih branitelja“.

– Virovitičko-podravskoj županiji Ogranak Gradina 25 polaznika

– Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Ogranak Daruvar – Đulovac 26 polaznika.

Osim što su predstavnici udruge nazočili otvaranjima istih zajedno sa predstavnicima lokalne uprave i samouprave i matičnih škola, bili su i na podjeli diploma, a polaznicima su podjelili i prigodne pakete povodom završetka školske godine.

U organizaciji Humanitarnog odjela UDVDR RH u Zagrebačkoj županiji organizirali smo projekat likovna kolonija pod nazivom „Umjetnici djeci hrvatskih branitelja s ljubavlju“.

Na likovnoj koloniji pod nazivom „Umjetnici djeci hrvatskih branitelja s ljubavlju“ je sudjelovalo 28 likovnih umjetnika koji su donirali 60 umjetničkih djela koja će UDVDR RH pokloniti Humanitarnoj zakladi za djecu Hrvatske kako bi i dalje pomagali našoj djeci branitelja kojima je pomoć potrebna (kumstima, školovanje stranih jezika). Ovaj projekat je hvalevrijedan, a odazvali su se i pomogli nam Udruga športskih ribolovca i invalida i veterana Domovinskog rata „Veteran 91.“, Badel 1862, gradonačelnik Rugvice gosp. Remenar. Napravili smo jednodnevni izlet za djecu iz višečlanih obitelji i slabijeg imovinskog stanja Pakraca i Čazme i okolice. Djeci sudionicima te manifestacije predstavnici UDVDR RH podjelili su prigodne poklon pakete uz ručak dobrodošlicu koju su im pripredili hrvatski branitelji članovi Udruge „Veteran 91.“

U sklopu ljetnih praznika pokrenut je i projekat pod nazivom „Ljetovanja djece hrvatskih branitelja“., gdje se u ovoj godini za 70-tero djece iz Osječko-baranjske županije i Međimurske županije, organiziralo sedmodnevno ljetovaje u Rovinju. Osim što je organizirano ljetovanje Odjel za humanitarnu djelatnost pomogao je istoj djeci sa priborom za osobnu higijenu, određenom odjevnim predmetima za ljetovanje i športskoj opremi.

Od 01.01. – 30.06. u skladu sa pravilima natjecanja za 14. Državno športsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske „Krapina 2009.“ u narečenom razdoblju održana su sljedeća županijska športska pred natjecanja: 18. travnja 2009. – Istarska županija, 25. travnja 2009. – Bjelovarsko-bilogorska županija, 09. svibnja 2009. – Vukovarsko-srijemska županija i Brodsko-posavska županija, 30. svibnja 2009. – Primorsko-goranska županija, 06. lipnja 2009. – Dubrovačko-neretvanska županija, 13. lipnja 2009. – Karlovačka županija, 20. lipnja 2009. – Ličko-senjska županija, 25. lipnja 2009. – Međimurska županija, 27. lipnja 2009. – Požeško-slavonska županija, Krapinsko-zagorska županija i Splitsko-dalmatinska županija, 28. lipnja 2009. – Sisačko-moslavačka županija.

U sklopu gore navedenih športskih pred natjecanja hrvatski branitelji iz tih županija natjecali su se u sedam športskih disciplina: mali nogomet, potezanje konopa, streljaštvo, kuglanje, šah, boćanje i stolni tenis. Elektronski pikado je disciplina u kojoj sudjeluju žene sudionice domovinskog rata, ali koje se ne boduje u ukupnom plasmanu.
15.01. povodom obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske je sudjelovala sa ostalim udrugama iz Domovinskog rata na državnoj razini na polaganju vijenaca ispred Zida boli, kod Središnjeg križa poginulih hrvatskih branitelja i na grob Prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Mirogoju. Ovim činom htjeli smo podsjetiti čitavu hrvatsku javnost kada je Hrvatska proglasila svoju samostalnost i suverenost i koje su države prve priznale Hrvatsku i pomogle u priznanju njene neovisnosti i suvereniteta.

Od 22. – 25. 01. Pod geslom „Ne zaboravimo“ i ove godine u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Zadarske županije i u suorganizaciji UDVDR RH Podružnice Zadarske županije, te Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministastarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti obilježena je akcija „Maslenica 93.“. Osim polaganja vijenaca na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima na Velebitu u Podpragu, položeni su vijenci i u Zadru i Novigradu, te je služena sveta misa za sve poginule branitelje u Kapelici na Velebitu. Istog dana održana je i svečana akademija tijekom koje su se evocirale uspomene na oslobodilačku operaciju Oružanih snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova RH „Maslenica 93.“ Posebno je naglašeno da su tijekom akcije hrvatski vojnici i policajci oslobodili zadarsko zaleđe, masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku „Zemunik“, što je znatno promijenilo tijek Domovinskog rata.

12. 04. povodom Uskrsa najvećeg i najstarijeg kršćanskog blagdana kada vjernici u cijelom svijetu slave spomen Kristova uskrsnuća, njegove pobjede nad smrću i nad grijehom Udruga dragovoljaca i veterana Domovnskog rata Republike Hrvatske je u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata položila je vijence i zapalila svijeće kod Središnjeg križa u Aleji poginulih branitelja na Mirogoju, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kod spomenika Zida boli te kod Zajedničke grobnice neidentificiranih žrtava iz Domovinskog rata. Na taj način smo odali počast i prisjetili se svih onih poginulih hrvatskih branitelja, osoba koje se još uvijek nalaze na popisu zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

01. 05. predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske nazočili su svečanosti obilježavanja 14. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ kao i prijašnjih godina u Okučanima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Središnjeg križa u Spomen parku hrvatskim vitezovima. U crkvi Svetog Vida služila se misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu. Operacija Bljesak – vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. U samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije. Potpuno oslobađanje zapadne Slavonije u zimu 1991. spriječilo je potpisivanje Sarajevskog sporazuma i dolazak mirovnih snaga UN-a.
02.-03. 05. povodom obilježavanja Memorijala „12. redarstvenika“ izaslanstvo UDVDR RH i UDVDR Podružnice Vukovarsko-srijemske županije položilo je vijence i zapalilo svijeće na spomen obilježju 12. redarstvenika u Borovu Selu. Ujedno su zapaljene svijeće na Memorijalnom groblju u Vukovaru, te na spomen obilježju na Ovčari.

04.05. na poziv Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane – dana 04.05.2009. dužnosnici UDVDR RH nazočili su otvaranju spomenika poginulim bojovnicima HV-a u mjestu Vidovice – polje i polaganju vijenaca i odavanju počasti poginulim hrvatskim braniteljima iz sastava HVO-a i HV-a. Osim predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata istom skupu nazočili su visoki dužnosnici Vlade BiH, predstavnici katoličke crkve i preživjeli zapovjednici koji su sudjelovali u obrani 4. OZ Posavina.

28. 05. dužnosnici UDVDR-a RH sudjelovali su na središnjoj svečanosti Dana oružanih snaga i Dana hrvatske kopnene vojske koja je održana u Karlovcu, Gradski stadion „Branko Čavlović – Čavlek“, kao i u prigodi obiježavanja Dana branitelja Grada Zagreba. Tom prilikom položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježjima poginulim pripadnicima Hrvatske vojske.

Od 05.- 07. 06. Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske je bila organizatorom 14. CARP CUPA – KUTINA 2009.“ koji je održan u Kutini. Na natjecanju se bili natjecatelji iz 13 županija: Varaždinske, Primorsko-goranske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke, Istarske, Grada Zagreba, Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Ličko-senjske županije, te gosti iz Bosne i Hercegovine, Orašja. Prvo mjesto je osvojila ekipa iz Varaždinske županije sa 63,160 kg ribe, drugo mjesto ekipa Vukovarsko-srijemske županije sa 19,380 kg, dok je treće mjesto osvojila ekipa iz Primorsko-goranske županije sa 14,100 kg ulovljene ribe. Najveći ulov na natjecanju je bio iz Primorsko-goranske županije sa 10,820 kg ribe.
11. 06. u povodu 18. godišnjice ratnih zapovjedništava, MUP-a i Hrvatske vojske Grada Zagreba izaslanstva UDVDR RH i UDVDR Podružnice Grada Zagreba zajedno sa ratnim zapovjednicima položili su vijence i zapaliti svijeće na groblju Mirogoj i na Miroševcu kako bi odali počast poginulim braniteljima Grada Zagreba.

25. 06. predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske u suradnji sa ostalim udrugama iz Domovinskog rata na državnoj razini i Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane nazočili su obilježavanju Dana državnosti i to polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Zida boli te kod Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja, na grob prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Nakon čega su predstavnici UDVDR RH bili nazočili misi na Trgu sv. Marka, nakon toga na mimohodu hrvatskih postrojbi na Trgu Bana Josipa Jelačića u Zagrebu, te završetku školovanja kadeta i vojnih škola u Vukovaru.

Back to top button