Aktivnosti u 2001.

Aktivnosti u 2001. godini

15.02. članice Republičke koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata organizirale su prosvjedni skup na Markovom trgu u Zagrebu, s ciljem zaštite trajnih i stečanih prava sudionika i stradalnika Domovinskog rata, kojemu je nazočilo oko 15.000 hrvatskih branitelja s područja Republike Hrvatske.

Od 13.-21.05. održana je redovna Godišnja sjednica Komiteta za Afriku u Abuji (Nigerija).

U Skopju je od 23. do 27.06. održan radni dogovor Predsjednika EK SVF te dužnosnika Ratnih veterana, Generalštaba i državnog predsjedništva Makedonije, temeljem kojega su utvrđene međusobne obveze za prikupljanje i razmjenu podataka o poginulim, nestalim i zarobljenim osobama, minama i minskim poljima, te otuđenim kulturnim blagom u ratnim zbivanjima na području bivše Jugoslavije.

U razdoblju siječanj – lipanj organizirano je obilježavanje značajnih obljetnica iz Domovinskog rata uz suradnju Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te institucija MUP-a MORH-a, lokalne uprave i samouprave.

U vremenu od 05.07. do 28.09. organizirana su obilježavanja godišnjica pogibije hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, ustroja brigada HV-a, otkrivanje spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i ratnih zbivanja tijekom Domovinskog rata u mjestima: Laslovo, Pula, Viduševac, Rakovica, Vukovar, Split, Dalj, Krapina, Knin, Zagreb, Kusonje, Aljmaš, Petrinja, Šibenik, Nova Gradiška i Požega.

Od 05.-11.08. organiziran je V. Konjički maraton na relaciji Voloder – Kutina – Hrvatska Dubica – Hrvatska Kostajnica – Dvor na Uni – Gvozdansko – Cetingrad – Plitvice, izvor rijeke Gacke – Otočac – Krasno – Senj.

22.09. u Kutini je održano VI. Svehrvatsko športsko natjecane veterana Domovinskog rata.

Od 10.-15.10. organizirano je Prvo međunarodno hodočašće Lourdes – Villefranche de Rourergue u kojem su sudjelovali predstavnici Udruge, predstavnici članica Republičke koordinacije i predstavnici MHBDR-a.

01. 10. u prostorijama Kluba «Tvornica» u Zagrebu, održana je II. konvencija veterana na temu: «Posljedice po hrvatske branitelje i stradlnike Domovinskog rata, zbog nepoštivanja stečenih prava u odredbama prijedloga Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata».

U razdoblju listopad – prosinac izvršeno je obilježavanje obljetnica otkrivanja masovnih grobnica srpskih koncentracijskih logora, pogibije hrvatskih branitelja, otkrivanje spomen obilježja i obljetnica ustroja postrojbi, u mjestima: Donji Čaglić, Zabok, Pakrac, Samobor, Sv. Ivan Zelina, Škabrnja, Vukovar, Gospić, Komletinci, Pazin, Nova Gradiška i Zadar.

02.12. u Zagrebu je obilježena 10. godišnjica osnutka i djelovanja Zapovjedništva obrane grada, 11 ratnih brigada i postrojbi grada Zagreba.

Back to top button