Aktivnosti u 2000.

Aktivnosti u 2000. godini

Od 20.-23.01. u službenoj posjeti Udruzi boravio je Predsjednik Svjetske veteranske federacije, Serge Wourgaft s ciljem utvrđivanja protokola i tema za održavanje 17. sjednice EK SVF. Za vrijeme njegovog boravka u Zagrebu bio je na prijamu kod Predsjednika Hrvatskog državnog Sabora i obnašatelja dužnosti Predsjednika RH, akademika Vlatka Pavletića, kojega je upoznao sa značajem održavanja te sjednice na području Republike Hrvatske.

Od 14.-16.02. predstavnici Udruge službeno su posjetili veterane Cipra na njihov službeni poziv.

Od 06.-22.03. u Puli, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske održane su:
– sjednica Izvršnog komiteta Svjetske veteranske federacije, na kojoj su sudjelovali Predsjednik, Glavni tajnik, Izvršni direktor, Dopredsjednici SVF za kontinente i Predsjednica Komiteta za žene, uz nazočnost Provedbenog odbora Udruge, na kojoj je izvršena organizacijska priprema 17. sjednice Komiteta za Europska pitanja Svjetske veteranske federacije,
– specijalna sjednica Svjetske veteranske federacije na temu: «Uloga ratnih veterana u realizaciji Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Europi», kojoj su nazočili Predsjednik Republike Hrvatske, gosp. Stjepan Mesić, Ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, gosp. Ivica Pančić, osobni izaslanik Glavnog tajnika UN-a general Jackes Klein, Veleposlanik SAD Villiam Montgomery, te mnogi visoki međunarodni dužnosnici, predstavnici lokalne uprave i samouprave. U radu sjednice sudjelovali su predstavnici ratnih veterana iz 33 države svijeta, u svojstvu punopravnih članica, te 6 delegacija promatrača,
– 17. sjednica Komiteta za Europska pitanja SVF na kojoj su razmatrana pitanja za život, rad i status radnih veterana u europskim državama. Na toj je sjednici za Predsjednika Komiteta za europska pitanja Svjetske veteranske federacije izabran Predsjednik UHVDR-a, gen. puk. Đuro Dečak i usvojena posebna Deklaracija kojom se Udruzi dodjeljuje obveza konstituiranja regionalnog instituta za proučavanje i otklanjanje psihosocijalnih posljedica rata za područje zemalja obuhvaćenih Paktom o stabilnosti.

12.-17.09. Glavni tajnik Svjetske veteranske federacije, dr. Marek Hagmajer boravio je u radnoj posjeti Udruzi.

01.05. a pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike, te supokroviteljstvom MHBDR-a Udruga je organizirala V. obljetnicu vojno-redarstvene operacije «Bljasak».

04. i 05.08. pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike, te supokroviteljstvom MHBDR-a predstavnici Udruge nazočile su obilježavanju V. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu.

20.-22.06. organizirala Prvo hodočašće veterana Domovinskog rata u Vatikan s ciljem duhovne obnove za kvalitetniji povratak hrvatskih branitelja u civilni život.

U II. i III. kvartalu 2000. godine Odjel za humanitarnu djelatnost Udruge organizirao je pribavljanje financijskih sredstava, hrane, odjevnih predmeta igračaka, lijekova i školskog pribora za 4.907 paketa, koji su dostavljeni djeci hrvatskih branitelja u podružnicama Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske, Varaždinske i Zadarske županije. Prikupljena financijska sredstva donirana su Centru za prevenciju ovisnosti Grada Zagreba na Jarunu. Putem Zaklade za djecu Hrvatske organizirana su kumstva za 650 djece hrvatskih branitelja s područja Republike Hrvatske u iznosu od 300,00 kn mjesečno po djetetu. Za članove Udruge organizirano je i prikupljanje namještaja, financijskih sredstava za organizaciju izleta djece razvojačenih branitelja.

Povodom Dana državne zahvalnosti u organizaciji Ogranka Kutina i Podružnice Sisačko-moslavačke županije, a pod pokroviteljstvom UHVDR-a organiziran je IV. Konjički maraton, pod geslom: «Tradicija prošlosti, potreba budućnosti» na relaciji Voloder – Crikvenica.

15.09. održan je III. Izvještajni sabor Udruge u Vinkovcima. Sudionici III. Izvještajnog Sabora udruge izrazili su vrlo visoku dozu zabrinutosti za dokazanu neosjetljivost hrvatske vlastiti i političke javnosti na učestale pokušaje kriminalizacije Domovinskog rata, te stvaranje negativne medijske slike o domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima.

16.09. u Borovu Naselju, Iloku, Vinkovcima i Vukovaru, održano je V. Svehrvatsko športsko natjecanje veterana Domovinskog rata.

Tijekom mjeseca listopada izrađen je «Nacrt ustroja međunarodne ustanove za zbrinjavanje psihosocijalnih posljedica rata».

U mjesecima rujan i listopad 2000. godine u organizaciji Udruge i ustrojstvenih oblika, te MHBDR-a, MORH-a, MUP-a i Vojnog ordinarijata organizirana su obilježavanja blagdana, praznika i značajnih obljetnica iz Domovinskog rata u Čakovcu, Donjoj Dubravi, Kotoribi, Goričanu, Zadru, Kutini, selu Bujavicama, Plitvicama, Gospiću, Mariji Bistrici, Baćinu, Vidovicama (Posavina), Zagrebu i Karlovcu.

Osim navedenih aktivnosti, u mjesecima rujan, listopad, studeni i prosinac 2000. godine organizirana je i humanitarna pomoć za djecu branitelja Virovitičko-podravske, Dubrovačko-neretvanske, Varaždinske, Brodsko-posavske i Podružnice grada Zagreba. Pomoć se sastojala od artikala školskog pribora, hrane, odjeće, namještaja, posteljnog rublja, peći na kruta goriva, električnih štednjaka i pribora za održavanje osobne higijene. I dalje je nastavljena humanitarna pomoć djeci hrvatskih branitelja koju je dodjeljivala Humanitarna zaklada zadjecu Hrvatske u mjesečnom iznosu od 300,00 kn po djetetu.

04.-08. 12. u Parizu je održana 23. Glavna skupština Svjetske veteranske federacije, te Svečano obilježavanje 50. obljetnice postojanja Svjetske veteranske federacije.
Voditelj delegacije iz Hrvatske koja je sudjelovala u radu navedenih skupova bio je Predsjednik EK SVF general pukovnik Đuro Dečak. Na Skupštini utvrđeni su elementi suradnje na planu: razmjene podataka o nestalim i nasilno odvedenim hrvatskim braniteljima, razmjene podataka o ratnim zarobljenicima, međusobnog prikupljanja podataka o minskim poljima i razminiravanju istih, zbrinjavanja civilnih žrtava rata, međusobne suradnje na povratku umjetnina i otuđenih kulturnih dobara za vrijeme ratnih zbivanja, utvrđivanje elemenata zajedničke suradnje na planu provođenja programa koji će se provoditi pod okriljem Međunarodne ustanove za psihosocijalnu pomoć, čiju organizaciju je SVF povjerila Udruzi hrvatskih veterana Domovinskog rata, sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.

Back to top button