Obavijest

In memoriam general pukovnik Đuro Dečak (1952.-2022.)

U velikoj boli i tuzi javljamo da nas je 01. travnja 2022. godine u 71 godini, nakon kratke i teške bolesti zauvijek napustio naš dragi Đuro Dečak, hrvatski dragovoljac i general pukovnik u miru.
Na samom početku rata organizirao je dragovoljce Domovinskog rata za obranu Domovine. Bio je zapovjednik pakračkog sektora, te 127. Virovitičke brigade. Godine 1992. postaje načelnik 2. Zbornog područja Đakovo. Obnašao je i dužnosti saborskog zastupnika, predsjednika saborskog Odbora za ratne veterane i župana Virovitičko-podravske županije. Do samog kraja svog profesionalnog i životnog puta bio je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske. Za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine Oružanih snaga Republike Hrvatske, te za osobite zasluge i uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, predsjednik Zoran Milanović odlikovao ga je u siječnju 2021. godine Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom. Također odlikovan je i nizom drugih visokih odličja Republike Hrvatske. Za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine Oružanih snaga Republike Hrvatske, te za osobite zasluge i uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, predsjednik Zoran Milanović odlikovao ga je u siječnju 2021. godine Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom. Također odlikovan je i nizom drugih visokih odličja Republike Hrvatske.
Njegovim gubitkom izgubili smo velikog prijatelja. Uvijek skroman i vođen osjećajem odgovornosti, iza njegove suzdržane vanjštine krila se je zapravo velika osjećajnost. Njegovo djelovanje i interes uvijek su bili usmjereni prema hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji s kojima je bio tako neraskidivo vezan. Stoga mu upućujemo riječi zahvale za sve što je učinio. Nikada te nećemo zaboraviti – jer ostaje poštovanje i ljubav koju si tako nesebično djelio. 
Počivao u miru, laka ti Hrvatska zemlja koju si neizmjerno volio i ljubio.

Posljednji ispraćaj dragog pokojnika održati će se u ponedjeljak, 04. 04. 2022. godine na mjesnom groblju u Virovitici.

Komemoracija će biti održana u nedjelju, 03.04.2022. godine u Domu hrvatske vojske u Virovitici u 11,00 sati. 

Povodom smrti generala Đure Dečaka biti će organizirana u ponedjeljak, 04. travnja 2022. godine s početkom u 11,00 sati komemoracija u prostorijama Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Galovićeva 12 u Zagrebu. U knjigu sućuti, možete se upisati od toga nadnevka do kraja travnja mjeseca 2022. godine, radnim danom od 08,00 do 15,00 sati.

Related Articles

Back to top button